Moerbei bessen om de hoek
11/07/07 21:03 Categorie:Eten & drinken
De hele maand juni tot begin juli kunt u bij ons om de hoek moerbeien plukken langs de wijngaard. Ze lijken qua uiterlijk op een braam maar zijn iets fijner en smaken wat zoeter. Je kan er lekkere jam van maken met gebruik van gelei suiker. De zijderups verblijft graag in de moerbeiboom en werd uit China geïmporteerd voor de zijdekwekerij. Dit is allang niet meer rendabel in Frankrijk.
Hier nog een recept van van moerbeien-kwarktaart van Marjet Marks ("geplukt" van het internet).
Maak een korstdeeg: 250 gr. bloem, 125 gr. boter, 1 eigeel, 1-2 eetlepels water, snufje zout. Kneed alles goed door elkaar of laat een tijdje draaien in een magimix met deeghaken tot een compacte bal. Bewaar 1-2 uur in de koelkast. Rol het deeg uit en leg in een ingevet diep bakblik of ovenschaal. Bak blind op 160 graden voor 20 minuten. (Blind bakken betekent dat men eerst alleen het deeg bakt, leg een stuk ovenpapier op het deeg, en bedek met bijvoorbeeld bonen, die je steeds weer voor dit doeleind gebruikt. Ik bewaar ze in een pot met het etiket 'blinde bonen').
Voor de vulling: 250 gr. kwark, 125 gr. suiker, snufje zout, 4 eigelen, 30 gr. maizena, lepel cognac, citroenrasp + wat sap. Mix alles in een keukenmachine. Sla de 5 eiwitten tot pieken en vouw door het ei-kwarkmengsel. Laat de blindgebakken bodem iets afkoelen en smeer in met vruchtenjam of verse vruchten, het hoeven geen moerbeien te zijn. Giet de vulling er over heen. Zet in de nog warme oven en bak in ongeveer 30 minuten op 130 graden goudbruin. Open de deur zo min mogelijk, anders zakt de taart in.