Vuevigne

Veel plezier in de Provence!

Veel plezier in de Provence!

Open Book
Keyboard
MacBook
Crocus
Blueberries
Light Bulb
Reed

Hoe onstaat de Mistral?


Mistral.

De Mistral zorgt voor afkoeling en blauwe luchten.

Tijd voor duidelijkheid. De Mistral en de Provence (Zuid-Frankrijk) horen bij elkaar. Over het ontstaan ervan circuleren verschillende verhalen. Onze ervaring is dat de kans op de Mistral groter wordt als het weer in het noorden aanzienlijk kouder is. Hieronder volgt een "wetenschappelijke" verklaring.

De mistral is een harde koude wind in Zuid-Frankrijk. In het vroege voorjaar en najaar kan het hierdoor fris aanvoelen. In de zomer brengt hij vaak aangename verkoeling. Als er een met een noordelijke stroming vanuit de poolstreken koude lucht over de Middellandse Zee wordt aangevoerd, ontstaat boven de Golf van Genua vanwege het warme zeewater een depressie (lage drukgebied). Deze depressie zorgt er voor dat de lucht uit het noorden nog sterker wordt aangezogen. Dit gaat echter niet gemakkelijk omdat de Alpen een groot obstakel vormen voor de lucht die naar het zuiden stroomt. De lucht wordt door dit obstakel gedwongen om via het Rhônedal in Frankrijk zich verder te verplaatsen. Dit gebeurt met een grote snelheid. De lucht die zich door het dal heen beweegt, verspreidt zich over de Provence en de Middellandse Zee. De lucht kan zelfs invloed hebben op het weer aan de kust van Tunesië.

De Romeinen hadden ontzag voor deze wind en ze noemden hem de 'magistralis', wat meesterlijk betekent. De bijzonder sterke noorden- tot westenwind, komt regelmatig voor in Zuid-Frankrijk. De wind kan een windkracht hebben van soms wel 10 of 11 (boven de 100 km/u). Als dit het geval is, noemen de Fransen de wind Mistral Général. Meestal duurt het enkele dagen voordat de wind weer gaat liggen. In Zuid-Frankrijk wordt in de bouw van huizen en bij de aanplanting van groen rekening gehouden met deze krachtige wind. Tijdens de mistral klaart het in het Rhônedal op, maar als de koude lucht tot boven het warme water van de Middellandse Zee wordt geblazen, ontstaan daar fikse buien.

bron: o.a. Thinkquest