Vuevigne

Veel plezier in de Provence!

Veel plezier in de Provence!

Open Book
Keyboard
MacBook
Crocus
Blueberries
Light Bulb
Reed
Tradities

Journée Provençale

Onlangs was er in Joncquières weer een Provençaalse dag.

Naast een grote markt, provençaalse muziek was er ook de transhumance. Dit is de tocht door het dorp van de schapen naar de buitengebieden. Het is een leuke dag geworden. Hieronder een paar foto’s om een indruk te geven van die dag.

SAM_1895


SAM_1892


SAM_1907


Ferme en ferme

Afgelopen weekend hebben wij weer een aantal agrarische bedrijven in de Drôme bezocht. Helaas was het een regenachtige dag, jammer voor de bezoekers en de deelnemende bedrijven. Toch is het een leuk initiatief dat jaarlijks terug keert.

Journeés du Patrimoine

Dit weekend was er weer het jaarlijkse "Journeés du Patrimoine" (lijkt enigszins op het Monumenten weekend zoals wij dat in Nederland kennen).

Wij hebben drie dingen bezocht: de kerk op de rots in Pierrelongue (gebouwd op de fundering van een middeleeuws kasteel, de kerk zelf is pas ruim een eeuw oud.


Ook hebben wij een kasteel bezocht, waarvan de eigenaar -nadat hij zijn bedrijf goed had kunnen verkopen- inmiddels 12 jaar bezig is het opnieuw opbouwen/restaureren van het kasteel. Hij doet dit eigenlijk helemaal allleen, het is een plaatje om te zien. Wij hebben ook en rondleiding van hem gehad en al zijn woonvertrekken gezien. Hij heeft zelf een lift ingebouwd, want hij wil er de rest van zijn leven blijven wonen, ook als hij wat hulpbehoevend zou worden bijvoorbeeld.


Als laatste hebben wij in Nyons de laatste nog bestaande fabriek bezocht waar met de hand Provençaalse tapijten/matten worden gemaakt, maar ook matten die gebruikt worden in de persen voor de productie van olijfolie.


Al met al weer een leuke en leerzame dag in het departement Drôme, waaraan Vuevigne grenst, een streek die, net als de Vaucluse zelf, de moeite van het bezoeken waard is!

La placétanou

Op de eerste woensdagavond van september wordt in Villedieu op het beroemde terras van Café du Centre, La Remise (crèpes) en La Maison Bleue (Italiaans restaurant) het dorpsfeest Laplacétanou (het terras is voor ons) gehouden.

Op dit feest (na het hoogseizoen en voor de wijnoogst) wordt door de inwoners eten en drinken meegebracht, dat gezamenlijk wordt genuttigd. Levende muziek verhoogt de feestvreugde!

Hieronder een sfeer foto en een foto van het orkest van die avond. Het was weer heel gezellig!Fête d'Hue Vin in Séguret

Tja, toen was er weer eens een Fête du Vin, nu in Séguret. Séguret is een van de 100 mooiste dorpen van Frankrijk en is bekend om het behoud van de oudste delen van het dorp.

Zaterdag 25 augustus was er voor de vijfde keer dit feest, dit houdt kort gezegd in dat je voor € 5 een wijnglas in een draagzakje koopt en met paard en wagen door de wijngaarden naar 4 punten wordt gebracht waar de plaatstelijke domeinen hun wijnen presenteren en natuurlijk laten proeven. Het was wederom heel plezierig!Quartorze Juillet!

Gisteren beleefden wij voor het eerst sinds lange tijd weer eens de nationale feestdag in Frankrijk. In "ons" dorp Villedieu was er vroeg een vide-grenier op het beroemde terras van Café du Centre.Verder was er 's avonds natuurlijk feest op het plein, maar wij zijn in Vaison la Romaine (7 kilometer vanaf Vuevigne) naar het vuurwerk gaan kijken. In afwachting van het vuurwerk (het moet nauurlijk donker genoeg zijn) werd er muziek gemaakt door de inwoners.
Fête de la Musique

Op donderdag 21 juni 2012 was er weer een Fête de la Musique in Vaison la Romaine.

Het was een prachtige avond met temperaturen van 25 graden om 23.00 uur, dus dat kwam de feestvreugde zeker ten goede!

Als vanouds bruist Vaison dan, en wij hebben er een aantal leuke uren doorgebracht. Vanzelfsprekend hoorde er een goede maaltijd bij om de feestvreugde te verhogen. Hierbij twee foto's die wij hebben geschoten.

Corso in Vaison la Romaine

Elk jaar wordt er in het Pinksterweekend een corso gehouden in Vaison la Romaine. Nu moeten wij dit niet vergelijken met bijvoorbeeld het bloemencorso enzovoorts in Nederland, maar de bedoeling is vertederend.

Het is altijd gezellig in Vaison, dus een bezoek aan het stadje (maar 7 kilometer vanaf Vuevigne, wij hebben het al eens gelopen) is nooit weg.

Hierbij een foto van wat steltlopers in de optocht.


Fête de la vigne et du vin

Op de derde zaterdag van mei is er in Villedieu (maar ook in veel andere plaatsen in de buurt) dit feest.

In Villedieu, waar de start bij de Cave is, wordt er gestart voor een wandeling in de ochtend van ongeveer 10 kilometer. De start is om 8.00 uur, maar vanzelfsprekend is er halverwege de route een zogenaamde collation (lichte maaltijd, zie foto).

Dit jaar zijn wij door de wijngaarden in het buitengebied van Villedieu en Mirabel aux Baronnies gelopen. Zoals u kunt zien is dit ook nu weer een plaatje om te zien.

Het feest werd vanzelfsprekend afgesloten met een apéro gevolgd door een heerlijke maaltijd. Vanzelfsprekend was er ook dit keer weer voldoende wijn om de maaltijd te vergezellen!Le Festival des Soupesfestivalduspoupe

Elk jaar wordt er in oktober/november Le Festival des Soupes gehouden rond Vaison la Romaine. Iedereen mag meedoen en elk dorp krijgt zo zijn lokale winnaar. De winnaars strijden dan uiteindelijk om de eer en de houten soeplepel in Vaison la Romaine. Iedereen mag gratis komen proeven en dus is er genoeg belangstelling. Meestal is er ook een mogelijk om na afloop met zijn allen eenvoudig lekker te eten aan lange tafels. Echt een belevenis!