Vuevigne

Veel plezier in de Provence!

Veel plezier in de Provence!

Open Book
Keyboard
MacBook
Crocus
Blueberries
Light Bulb
Reed
Dorpen & steden

Journée Provençale

Onlangs was er in Joncquières weer een Provençaalse dag.

Naast een grote markt, provençaalse muziek was er ook de transhumance. Dit is de tocht door het dorp van de schapen naar de buitengebieden. Het is een leuke dag geworden. Hieronder een paar foto’s om een indruk te geven van die dag.

SAM_1895


SAM_1892


SAM_1907


Vuurwerk in Vaison la Romaine op 14 juli


5963daafd1ecafeu_d_artifice

In Frankrijk wordt op 14 juli het begin van de Franse revolutie uit 1789 gevierd. Het is een traditie om op de nationale feestdag vuurwerk af te steken in plaats van zoals bij ons op oudejaarsavond.

In Vaison begint het rond 22:00 en het duurt ongeveer 15 minuten. Dus de echte vuurwerk liefhebbers moeten in 14 juli in Frankrijk zijn.....

Vide grenier Villedieu

Afgelopen zondag was het weer zover!

De eerste vide grenier van het dorp Villedieu en een bescheiden bloemenmarkt waarvan de opbrengst voor de school was.

Het waaide wel hard (Mistral) maar de zon deed haar best dus het was best aangenaam.

Kerstverlichting op het plein

Hier een foto van de verlichte platanen op het plein. In Frankrijk zijn ze gek op blauw licht.

La placétanou

Op de eerste woensdagavond van september wordt in Villedieu op het beroemde terras van Café du Centre, La Remise (crèpes) en La Maison Bleue (Italiaans restaurant) het dorpsfeest Laplacétanou (het terras is voor ons) gehouden.

Op dit feest (na het hoogseizoen en voor de wijnoogst) wordt door de inwoners eten en drinken meegebracht, dat gezamenlijk wordt genuttigd. Levende muziek verhoogt de feestvreugde!

Hieronder een sfeer foto en een foto van het orkest van die avond. Het was weer heel gezellig!Fête d'Hue Vin in Séguret

Tja, toen was er weer eens een Fête du Vin, nu in Séguret. Séguret is een van de 100 mooiste dorpen van Frankrijk en is bekend om het behoud van de oudste delen van het dorp.

Zaterdag 25 augustus was er voor de vijfde keer dit feest, dit houdt kort gezegd in dat je voor € 5 een wijnglas in een draagzakje koopt en met paard en wagen door de wijngaarden naar 4 punten wordt gebracht waar de plaatstelijke domeinen hun wijnen presenteren en natuurlijk laten proeven. Het was wederom heel plezierig!Quartorze Juillet!

Gisteren beleefden wij voor het eerst sinds lange tijd weer eens de nationale feestdag in Frankrijk. In "ons" dorp Villedieu was er vroeg een vide-grenier op het beroemde terras van Café du Centre.Verder was er 's avonds natuurlijk feest op het plein, maar wij zijn in Vaison la Romaine (7 kilometer vanaf Vuevigne) naar het vuurwerk gaan kijken. In afwachting van het vuurwerk (het moet nauurlijk donker genoeg zijn) werd er muziek gemaakt door de inwoners.
St Remy de Provence

Tweede Pinksterdag in St. Remy de Provence

Op deze dag gaan elk jaar de schapen naar de hoger gelegen gebieden om daar de hele zomer te blijven.

Vanzelfsprekend wordt deze traditie gevierd met een tocht van alle schapen en bokken door het stadje. Speciaal voor de toeristen -denken wij- komen zij zelfs tweemaal door St. Remy!

Het is er heel gezellig, maar wel druk, dus kom op tijd. De eerste doortocht was dit jaar om 11.00 uur. Verder kun je heerlijk rondkijken op de braderie en laveren door de winkelstraten. Vanzelfsprekend kun je het bezoek afsluiten met een heerlijke lunch op het terras, er zijn er vele.

Fête de la vigne et du vin

Op de derde zaterdag van mei is er in Villedieu (maar ook in veel andere plaatsen in de buurt) dit feest.

In Villedieu, waar de start bij de Cave is, wordt er gestart voor een wandeling in de ochtend van ongeveer 10 kilometer. De start is om 8.00 uur, maar vanzelfsprekend is er halverwege de route een zogenaamde collation (lichte maaltijd, zie foto).

Dit jaar zijn wij door de wijngaarden in het buitengebied van Villedieu en Mirabel aux Baronnies gelopen. Zoals u kunt zien is dit ook nu weer een plaatje om te zien.

Het feest werd vanzelfsprekend afgesloten met een apéro gevolgd door een heerlijke maaltijd. Vanzelfsprekend was er ook dit keer weer voldoende wijn om de maaltijd te vergezellen!Bloemenmarkt in Richerenches

Op de eerste zondag in mei is er in Richerenches (op ongeveer 15 kilometer vanaf Vuevigne; in de enclave van de Vaucluse in de Drôme) een grote bloemenmarkt. Wij zijn er deze keer ook een kijkje wezen nemen en hier een paar foto's ervan.

Winter in Villedieu!

Het kan dus ook winteren in de Provence!

Heel uitzonderlijk deze winter, maar ook in Villedieu temperaturen tot -8. IJs op de rivier, de Fransen weten niet wat ze overkomt!

Hier is een foto van het fontein op het bij onze gasten zeer populaire terras in Villedieu. Over een paar maanden is het daar weer als vanouds heerlijk toeven.

Authentiek middeleeuws dorp Crestetcrestet4klein
Crestet is een van de meest aantrekkelijke dorpen in de omgeving. Het ligt steil tegen een heuvel aan en heeft zijn oude stijl behouden. Je kunt door smalle straatjes met kinderkopjes het dorp verkennen. Boven aan bij de vestingmuur heb je prachtig uitzicht over de vlakte met het kasteel van Entrechaux en de Mont Ventoux. Vlakbij het plein is er ook een eenvoudig restaurantje waar je van het uitzicht kunt genieten. Als u boven in het dorp na de poort links afslaat en de weg volgt komt u in een uitgebreid wandelgebied. Hiervandaan kunt u o.a. richting de crête d'Armand lopen.
Crestet ligt aan de rechterkant voorbij de poterie op de weg tussen Vaison la Romaine en Malaucene. De afstand vanaf Vuevigne is 15 km.

Bezoek aan het Romeinse theater van Orangetheaterorangeklein

Het theater van Orange is een van de best bewaarde Romeinse theaters in de wereld. Vooral omdat de achtergevel nog grotendeels intact is. Het is heel indrukwekkend van de buitenkant maar nog meer aan de binnenkant. Door de gratis audiotour beleef je het theater in zijn glorie tijd. Tegenwoordig wordt het theater vooral in de zomer gebruikt voor allerlei optredens op wereldniveau. Op de site kunt u het programma raadplegen (zie link onderaan).

Openingstijden
Januari, februari, november en december van 9h30 tot 16h30
Maart en Oktober van 9h30 tot 17h30
April, mei en september van 9h tot 18h
Juni, Juli en augustus van 9h tot 19h


Internetsite: https://www.theatre-antique.com

Le Festival des Soupesfestivalduspoupe

Elk jaar wordt er in oktober/november Le Festival des Soupes gehouden rond Vaison la Romaine. Iedereen mag meedoen en elk dorp krijgt zo zijn lokale winnaar. De winnaars strijden dan uiteindelijk om de eer en de houten soeplepel in Vaison la Romaine. Iedereen mag gratis komen proeven en dus is er genoeg belangstelling. Meestal is er ook een mogelijk om na afloop met zijn allen eenvoudig lekker te eten aan lange tafels. Echt een belevenis!

Terrasjes in Vaison


Vaison-la-Romaine_Place_de_Montfort_2klein
In het centrum en de oude bovenstad van Vaison zijn er diverse terrasjes. De foto is genomen op het centrale plein "Place Montfort". Hier bevinden zich op een rij verschillende terrassen en aan het eind een goede bakker "Au pain romain". Probeer zijn "Feu de bois" (in een houtoven gebakken) maar eens.

Je kunt hier ook heel leuk ontbijten voor een redelijke prijs (koffie/thee, jus, stokbroodje jam, croissant). De prijzen zijn te vergelijken met wat je in Nederland kwijt bent op een terras in de grote steden. Dus niet goedkoop.

Bezoek aan het mooie Brantes
brantes

Brantes is een dorpje dat steil tegen een rotswand is gebouwd. Het is te bereiken via een slingerweg met prachtig uitzicht op het dorp.

Vanuit het dorp geeft het uitzicht op de steile kant van de Mt Ventoux. Vanaf het terras van het restaurant op de foto kijkt u prachtig uit naar de top van de Mt Ventoux. Het restaurant
is te vinden in de hoek bij het kleine kerkje.

Net iets boven Brantes kunt u eenvoudig lekker en betaalbaar eten bij de Auberge. Vanuit Brantes zijn er ook diverse wandelingen mogelijk.

De afstand vanaf Vuevigne is 41 km.