Vuevigne

Veel plezier in de Provence!

Veel plezier in de Provence!

Open Book
Keyboard
MacBook
Crocus
Blueberries
Light Bulb
Reed
2006

Wandeling in de Drôme door gast Gerard Jansen


defile de trente-pasklein

Wandeling in de Drôme, ten oosten van het Défilé de Trente-Pas.
Gemarkeerde wandelroute 32 (gele streep): Les chemins de nos aînés.
Wandelafstand ±8 km. Duur minimaal 3½ uur. Hoogteverschil ±400 m.
IGN kaart 3139 OT gebruiken!

Alleen geschikt voor mensen die
1. beschikken over schoenen die geschikt zijn voor het maken van bergwandelingen,
2. niet bang zijn voor stijgende en dalende rotsachtige paden met keien en steentjes,
3. niet opzien tegen een flinke stijging (hoogte 526
939 m), gevolgd door een op het laatst zeer steile afdaling,
4. van stilte houden.

Beginpunt van de wandeling: la Baume, aan de D86.

Autorit Vuevigne-la Baume (±32 km).
Rijd naar Nyons en neem hier de D94 richting Serres tot even voorbij les Pilles. Sla hier linksaf en neem de D70 via Condorcet naar St.Ferréol-Trente-Pas. Sla hier rechtsaf richting Chaudebonne (D186). Rijd via le Monestier naar la Baume (hoogte 526 m) en parkeer de auto ergens langs hoofd- of zijweg. Eventueel kunt u de auto in de schaduw parkeren als u de weg naar les Angelettes (zie hieronder) een paar honderd meter oprijdt, tot voorbij het einde van de asfaltering.

Bij het startpunt van de wandeling staat een geel bordje met nummer (32) en verdere gegevens over de wandeling. Loop over de geasfalteerde en later onverharde weg richting les Angelettes, tot vlak voor les Angelettes. Sla hier, op een afwijkend gemarkeerd punt, rechtsaf richting Chaudebonne, en volg een smal en stijgend pad tot aan het Ancien Cimetière. Hier staat een gerestaureerd huis. Bekijk het Cimetière en kijk neer op het Ancien Village de Chaudebonne (met een kapel en enkele gerestaureerde huizen). Sla vlak voor het Ancien cemetière linksaf en loop via een smal, rotsachtig en stijgend pad naar de Col Renard (hoogte 939 m). Hier staan gele bordjes die naar vier richtingen wijzen. Sla hier linksaf en daal over een breed pad af naar Vautour (hoogte 821 m). Onderweg passeert u een ruíne. Bij Vautour ziet u een kolossaal huis en gele richtingsbordjes. Sla hier linksaf richting la Baume en daal af over een brede en onverharde weg (de toegangsweg naar het grote huis). Kijk op de IGN kaart en volg deze weg tot na twee haarspeldbochten. Vlak voordat de weg een haakse bocht naar rechts maakt, staat in de linker berm een onopvallende aanwijzing naar een pad dat linksaf gaat en naar la Baume afdaalt. Neem dit pad, dat zeer smal en zeer steil is en dat onderaan uitkomt op een stuk bouwland. Via dit landje komt u op de geasfalteerde weg in la Baume, waar u de auto weer opzoekt.

Na deze wandeling kunt u via een alternatieve route naar Vuevigne terugrijden. Rijd naar les Pilles en verlaat hier de D94. Neem de D185 via de Col de la Croix en Châteauneuf-de-Bordette naar Mirabel. Op de Col de la Croix kan het volkomen stil zijn.

Met dank aan de ervaren Gerard Jansen, als Vuevigne gast, voor het bewandelen en beschrijven van de route.

Uit eten bij Auberge La Tuilerie in Violès

auberge-de-la-tuilerie
Hier kunt u bij een auberge in de tuin genieten van de lokale Provencaalse keuken.
De gerechten worden orgineel gereserveerd en het personeel is heel vriendelijk.

Reserveren van te voren is aanbevolen.

Auberge La Tuilerie / Violès
786 Chemin de la Tuilerie
tel. 0033 (0) 4 90 70 92 89

Vuevigne wandelkaarten
Roman_Bridge,_Vaison-la-Romaine,_France._klein


Als u de omgeving van te voren wilt verkennen dan kunt u in Nederland al stafkaarten aanschaffen.

Vanzelfsprekend zijn zij ook tijdens uw verblijf bij ons te koop bij de Super U of Intermarché in Vaison-la Romaine.

De volgende kaarten bevelen wij u aan.

* 3139 OT / Nyons en omgeving
* 3140 ET / Mont Ventoux
* 3040 ET / Vaison la Romaine en omgeving

Ontbijten in Faucon


boulangerie-des-tilleuls-Faucon
Tijdens de zomer kun je in Faucon ontbijten bij de lokale verse bakker. Terwijl je er zit ruik je de geur van het brood dat ter plekke gebakken wordt. Het assortiment is divers en een ontbijtje kost niet al te veel. Koffie of thee, jus d'orange een stuk stokbrood en een croissant met diverse soorten jam. Voor de rest van de dag kun je gelijk je brood kopen. Binnen worden er ook nog biologische producten aangeboden. Het is de moeite waard om vooraf of erna het dorp wat te verkennen.

Het is ook mogelijk te lunchen bij de bakker. Voor een redelijke prijs kunt u genieten van heerlijke warme maaltijd. Bon appétit!

Met een elektrisch treintje door Vaison la Romaine


petittrainvaisonklein
Heel leuk voor kinderen maar ook voor volwassen. Le Petit Train rijdt langs al de
bekende locaties in Vaison. De kathedraal, de romeinse brug, de opgravingen en
de oude stad. De rit duurt ongeveer 30 minuten.
Alleen op maandag en dinsdag ochtend rijdt hij niet. Het is ook mogelijk om een
tweedaagse pas om de opgravingen te bezoeken inclusief de trein tour te kopen.
Stap in ........
Oh ja onderweg wordt er alleen in het beschaafd Frans het een en ander verteld.
Dus woordenboek meenemen!

Wandel door de wijngaarden naar Villedieucafeducentreklein
Villedieu betekent stad van God. Het is het dorp dat dichtbij Vuevigne ligt. Als u in de voortuin staat ziet u het liggen boven op de heuvel. U kunt er in 15 minuten door de wijngaarden naar toe lopen. Het heeft een oude vestingmuur en een paar fraaie straatjes. Hier is ook de biologische winkel waar u elke dag vers brood kunt halen (vanaf ongeveer zeven uur).
Heel bekend en ook heel geliefd is het terras van het café du Centre. Dit terras is heel sfeervol met haar platanen en fontein. Hier zijn scènes van Franse films opgenomen.
De hele zomer is het hier tot ’s avonds laat gezellig. Het café biedt eenvoudig maar lekker eten. Er is ook een pizzeria (La Maison Bleue) en een crêperie (La Remise) met verrassende vullingen. Allemaal maken ze gebruik van hetzelfde grote terras.
Op zondagavond is er ook een pizzawagen. Op zondagavond kunt u daardoor geen eten bestellen bij het café du Centre. Wel kunt u er natuurlijk terecht voor een drankje in afwachting van uw pizza van de pizzawagen. De pizza kunt u gewoon nuttigen op het terras, in Frankrijk géén probleem. Bij La Maison Bleue en La Remise kunt u wel gewoon bestellen op zondagavond.

Winkelen in Avignon en Marseille

Avignon en Marseille zijn beide steden waar je goed kunt winkelen.

Avignon (op 55 km) biedt naast veel cultuur uitgebreide winkelstraten.

avignon-palais-des-papesklein

Marseille (op 130 km) heeft een mooi oud gedeelte aan de haven. Je kunt er goed verse vis uit de Middellandse Zee eten. De winkelstraten zijn er wat grootser dan Avignon opgezet.

Vieux-Port_de_Marseilleklein

Romeinse opgravingen bezichtigen in Vaison la Romaine


opgravingenvaisonklein
In het centrum van Vaison la Romaine bevinden zich op diverse locaties romeinse opgravingen. Het is voor Frankrijk een van de meest waardevolle archeologische bezichtigingsplekken.

U kunt een toegangskaart kopen die twee dagen geldig is. Gratis is een audio tour beschikbaar (beperkte voorraad!).

In de map in uw gîte is een plattegrond te vinden met de diverse bezienswaardigheden.

Wandelen in de Dentelles de Montmirail


de top van de Dentelles
In het gebied zijn veel wandelingen uitgezet, vooral bij Gigondas. Ook een meerdaagse rondwandeling, de Tour de Dentelles de Montmirail, de GR 4 en de GR 91 gaan door en langs het gebied. Er zijn eenvoudige en uitdagende wandelingen. Voor de laatste heb je wel schoenen nodig met voldoende grip.

Overal heb je zicht op de gekartelde toppen. Door de erosie zijn de bergtoppen op een fraaie manier gebeeldhouwd. De hoogste top ligt op zo'n 750 meter. Het gekartelde massief is een beschermd natuurmonument. In onze gîte treft u meer informatie aan.

Dentel wandeling met prachtig uitzicht.
De wandeling begint vanaf de parkeerplaats tegen de Dentelles aan het einde van een hobbelige weg naar boven. Als je richting Gigondas volgt komen er op een gegeven moment vanzelf aanduidingen voor de Dentelles, deze gewoon volgen.
Wanneer je de blauwe stippen route aanhoudt ga je naar rechts langs de bergkam. De wandeling eindigt bij een hele hoge rotspunt. Hier vandaan kijk je over het kartelgebergte van de Dentelles met de top van de Mont Ventoux in de verte.
Je hebt echt tijd nodig om het indrukwekkende landschap op je in te laten werken. Via de andere kant kan je helemaal rond lopen.

Afstand vanaf Vuevigne is 15 km.

Salon du Thé in Séguret


salondutheseguret
In Séguret bevindt zich een bijzondere Salon du Thé. Het uitzicht is bij een plekje aan het raam werkelijk bijzonder mooi. Op de menu kaart staan, naast natuurlijk de thee, zalige taartjes aangeprezen. Je weet gewoon niet welke je moet kiezen. Je moet er ook wel voor betalen.
Vanaf Vuevigne is het 7 km.

Biologische markt in Vaison la Romaine

biologische markt
Elke dinsdag, donderdag en zaterdag morgen is er in Vaison la Romaine een kleine biologische markt. Je vindt er mensen die hun eigen verbouwde groenten aanbieden. Vaak vanuit prachtige oude auto's. Degene die er altijd op een vaste plek staat is Paulette. Ze staat aan de kant van de weg tegen het einde. Zij is de enige met het AB keurmerk. Alles wat je bij haar koopt is van het seizoen en heel betaalbaar. Wij kopen er zelf bijna al onze groenten. De markt is te vinden op de parkeerplaats aan de rotonde naar het centrum voorbij de cave van Vaison la Romaine.

Beklimmen van de Mont Ventouxvanuit de Drôme
De Mont Ventoux (1912 m) beklimmen kan via drie wegen. Die vanuit Sault (766  m) is de best geëigende voor de vrijetijdsfietser, 25 km lang met enkel in de laatste 6 km, tussen de Chalet Reynard (1419 m) en de top, stijgingspercentages van 7,5 tot 8,5 %. De klim uit de Tour de France vertrekt vanuit Bédoin (310 m) en is het uitverkoren vertrekpunt voor wielertoeristen. Constant klim je hier tegen een stijgingspercentage tussen de 7 en 11 % naar boven. De noordkant heet de zwaarste te zijn met stijgingen tot 14 %. Wie een rondje wil fietsen en toch wil genieten van de top van de Mont Ventoux fietst vanuit Sault de 20 km naar de Chalet en van daar steil naar beneden naar Bédoin (310 m). Over Flassan (435 m) (D217) en La Gabelle (910 m) (D1A) fiets je dan terug naar Sault waarbij je opnieuw een hoogteverschil van ca. 600 m moet overwinnen. Natuurlijk kan je dit ook doen met inbegrip van de inspannende klim naar de top van de Mont Ventoux.

Terrasjes in Vaison


Vaison-la-Romaine_Place_de_Montfort_2klein
In het centrum en de oude bovenstad van Vaison zijn er diverse terrasjes. De foto is genomen op het centrale plein "Place Montfort". Hier bevinden zich op een rij verschillende terrassen en aan het eind een goede bakker "Au pain romain". Probeer zijn "Feu de bois" (in een houtoven gebakken) maar eens.

Je kunt hier ook heel leuk ontbijten voor een redelijke prijs (koffie/thee, jus, stokbroodje jam, croissant). De prijzen zijn te vergelijken met wat je in Nederland kwijt bent op een terras in de grote steden. Dus niet goedkoop.

Uit eten bij Le Mesclun in Séguret

lemesclunseguretklein
Restaurant "Le Mesclun" ligt in een prachtig oud straatje van Séguret. Ze bieden een verfijnde Franse keuken. Het eten wordt als een kunstwerk opgediend. De bediening is heel attent. Als het weer het toestaat kun je eten in de mooie tuin met een fraai uitzicht op Sablet en de wijngaarden. Binnen is het echter ook sfeervol. Het is verstandig om van te voren te reserveren.


Restaurant le Mesclun
Rue des Poternes 84110
Séguret Tel : 0490 46 93 43

Woensdag markt in Buis les BaronniesBuis-les-Baronnies

Elke woensdag morgen is er een markt in het dorpje. De markt wordt gehouden op een plein langs een boulevard van platanen. Voor kinderen is er een leuke speeltuin langs het water. Op de eerste woensdag in juli wordt er de grootste lindebloesemmarkt van Europa gehouden. Een uitstapje naar Buis is mooi te combineren met een bezoek aan het dal van St. Jalle. Bekend vanwege de lavendelvelden en te bereiken via de indrukwekkende Col d’Ey.

De afstand vanaf Vuevigne is 30 km.

Bezoek aan het mooie Brantes
brantes

Brantes is een dorpje dat steil tegen een rotswand is gebouwd. Het is te bereiken via een slingerweg met prachtig uitzicht op het dorp.

Vanuit het dorp geeft het uitzicht op de steile kant van de Mt Ventoux. Vanaf het terras van het restaurant op de foto kijkt u prachtig uit naar de top van de Mt Ventoux. Het restaurant
is te vinden in de hoek bij het kleine kerkje.

Net iets boven Brantes kunt u eenvoudig lekker en betaalbaar eten bij de Auberge. Vanuit Brantes zijn er ook diverse wandelingen mogelijk.

De afstand vanaf Vuevigne is 41 km.

Lavendel plukken in het dal van St Jalle


lavendelveld

Het dal van Saint Jalle is bekend vanwege de uitgestrekte lavendel velden. Gedurende juli tot begin augustus zijn ze in volle glorie te aanschouwen. Via Buis les Baronnies kunt u via de Col d’ Ey een prachtige tocht maken. In Saint Jalle kunt u lekker Frans eten. Onderweg kunt u natuurlijk ook stoppen voor een picknick.

De afstand vanaf Vuevigne is 32 km via Nyons of 44 km via Buis les Baronnies.

Zwemmen in en wandelen bij Lac du Paty

LacduPaty2
Lac du Paty is een stuwmeer. Het is prachtig gelegen tussen de heuvels in. Officieel mag je er niet zwemmen maar de lokale bevolking en toeristen doen dit wel. In de zomer regent het nauwelijks dus wordt de dam ook niet geopend. Afhankelijk van de waterstand heb je gelegenheid om direct aan het water te zitten en anders kun je ook de schaduw van de bomen opzoeken. Bij het meer zijn er verschillende wandelingen aangegeven. Je kunt er ook wat te eten en drinken krijgen. Op zondagmiddag kun je er in juli en augustus dansen.

Het meer ligt net buiten Caromb en staat goed aangegeven. Vanaf Vuevigne is het 20 km.

Een dagje strand op ruim 1.5 uur bij La Grande Motte


strand-van-la-grande-motte

La Grande Motte. Voor een dagje strand is dit een echte aanrader. Het strand is langgerekt en ligt aan de rand van de plaats. Er is beperkte parkeergelegenheid direct achter het strand. Hierdoor wordt de kans op een overvol strand beperkt. Het water is lang ondiep waardoor het voor kinderen heel geschikt is. De route er naar toe voert je door de kleine camargue. Wij hebben onderweg wilde paarden en flamingos gezien. Bij de stad zelf aangekomen moet je Les Plages (de stranden) aanhouden. De accommodaties zijn heel bijzonder in witte Art Deco stijl gebouwd.

De afstand vanaf Vuevigne is ongeveer 130 km.

Speeltuinen in Vaison-la-Romaine

In Vaison la Romaine zijn twee leuke speeltuinen voor de kleintjes. Beide zijn in Vaison-la-Romaine. Vanaf Vuevigne ga je richting Vaison.

Voor de eerste speeltuin ga je bij de t-splitsing als je Vaison in gaat (op de hoek van de cave) naar links en bij de rotonde gelijk rechts. De speeltuin is aan je linkerhand vwaar op dinsdag de dinsdag markt begint.

Voor de tweede speeltuin gaat u bij dezelfde t-splitsing rechtsaf (u rijdt dan de bebouwde kom van Vaison uit tot u aan uw linkerkant het grote park ziet langs de rivier de Ouvèze.

speetuin_vaison_la_romaine

Veel speelplezier. De afstand vanaf Vuevigne is 7 km.

Het antieke amfitheater van Vaison


theatervaison

In het antieke romeinse openlucht theater, met 6000 zitplaatsen, zijn de hele zomer avondvoorstellingen. Het is heel bijzonder om een voorstelling mee te kunnen maken met het Provençaalse landschap op de achtergrond en de vallende duisternis. De temperatuur is meestal nog zeer aangenaam in de avonduren.

Het programma is te verkrijgen bij de plaatselijke VVV (Office du Tourisme) in het centrum.