Vuevigne

Veel plezier in de Provence!

Veel plezier in de Provence!

Open Book
Keyboard
MacBook
Crocus
Blueberries
Light Bulb
Reed
2012

Kerstverlichting op het plein

Hier een foto van de verlichte platanen op het plein. In Frankrijk zijn ze gek op blauw licht.

De wijnoogst 2012

De wijnoogst van 2012 is weer verleden tijd! Hij was eerder dan vorig jaar, begunstigd door het goede weer en de uitbundige zonneschijn dit jaar. Het wijnjaar 2012 belooft heel goede wijn op te leveren!

Hier een foto van de wijnoogst voor de deur van Veuvigne.


Ook een foto van de drukte bij de Cave Coopérative La Vigneronne in Villedieu. Dit is een -zoals de naam al zegt- een samenwerking tussen de wijnboeren uit Villedieu en Buisson. Het is natuurlijk te duur om zelf de druiven te verwerken en ook het feit dat het om Côtes du Rhône wijn gaat stelt hoge eisen aan de verwerking van de druiven tot een goede wijn.Inmiddels hebben wij afgelopen vrijdag 19 oktober al mogen proeven van de eerste wijn van 2012. Dit zijn twee witte wijnen: een Chardonnay en Voignier, het smaakte inderdaad uitstekend, dus dat belooft wat!

Journeés du Patrimoine

Dit weekend was er weer het jaarlijkse "Journeés du Patrimoine" (lijkt enigszins op het Monumenten weekend zoals wij dat in Nederland kennen).

Wij hebben drie dingen bezocht: de kerk op de rots in Pierrelongue (gebouwd op de fundering van een middeleeuws kasteel, de kerk zelf is pas ruim een eeuw oud.


Ook hebben wij een kasteel bezocht, waarvan de eigenaar -nadat hij zijn bedrijf goed had kunnen verkopen- inmiddels 12 jaar bezig is het opnieuw opbouwen/restaureren van het kasteel. Hij doet dit eigenlijk helemaal allleen, het is een plaatje om te zien. Wij hebben ook en rondleiding van hem gehad en al zijn woonvertrekken gezien. Hij heeft zelf een lift ingebouwd, want hij wil er de rest van zijn leven blijven wonen, ook als hij wat hulpbehoevend zou worden bijvoorbeeld.


Als laatste hebben wij in Nyons de laatste nog bestaande fabriek bezocht waar met de hand Provençaalse tapijten/matten worden gemaakt, maar ook matten die gebruikt worden in de persen voor de productie van olijfolie.


Al met al weer een leuke en leerzame dag in het departement Drôme, waaraan Vuevigne grenst, een streek die, net als de Vaucluse zelf, de moeite van het bezoeken waard is!

La placétanou

Op de eerste woensdagavond van september wordt in Villedieu op het beroemde terras van Café du Centre, La Remise (crèpes) en La Maison Bleue (Italiaans restaurant) het dorpsfeest Laplacétanou (het terras is voor ons) gehouden.

Op dit feest (na het hoogseizoen en voor de wijnoogst) wordt door de inwoners eten en drinken meegebracht, dat gezamenlijk wordt genuttigd. Levende muziek verhoogt de feestvreugde!

Hieronder een sfeer foto en een foto van het orkest van die avond. Het was weer heel gezellig!Fête d'Hue Vin in Séguret

Tja, toen was er weer eens een Fête du Vin, nu in Séguret. Séguret is een van de 100 mooiste dorpen van Frankrijk en is bekend om het behoud van de oudste delen van het dorp.

Zaterdag 25 augustus was er voor de vijfde keer dit feest, dit houdt kort gezegd in dat je voor € 5 een wijnglas in een draagzakje koopt en met paard en wagen door de wijngaarden naar 4 punten wordt gebracht waar de plaatstelijke domeinen hun wijnen presenteren en natuurlijk laten proeven. Het was wederom heel plezierig!Wat een verrassing!

Op maandagavond 20 augustus werden wij op wederom een mooie zomeravond -na een uitleg over het oudste gedeelte van Villedieu- verrast door het Nederlandse orkest Ulysses dat op tournee was in Frankrijk. Het orkest bestaat uit leden van verschillende orkest in Nederland, die samen het avontuur aangaan.

Het eerste concert was in Villedieu. Het repertoire was gevarieerd, van klassiek tot populaire (Franse) chansons. Het was genieten!Wandeling bij Buis-les-Baronnies

Wij hebben een ander boekje met wandelingen ontdekt: "Randonnées en Provence".

Om het eens uit te proberen hebben wij een wandeling bij Buis-les-Baronnies van ruim drie uur gemaakt met een hoogteverschil erin van ruim 500 meter! De wandeling gaat naar de top (met het kruis) van de Le Rocher Saint-Julien. Let op: er zitten hele lastige stukken met nauwe openingen in de wandeling!

Van de wandeling hier twee foto's: halverwege en het zicht op de rots.
Picknick bij de rivier

Zoals bekend organiseren wij elke week -als onze gasten dat leuk vinden- een table d'hôte. Als er jonge kinderen mee komen is het late uur natuurlijk wat lastig.

Als alternatief hebben wij gemeend een picknick te organiseren bij de rivier de Toulourenc in de Drôme. Hier een foto van Adrie met een van onze jonge gasten, die behulpzaam was bij het klaar maken van de salade niçoise.

Vaison danses

Op vrijdagavond 20 juli jl. hebben wij voor het eerst een voorstelling meegemaakt in het Théâtre Antique in Vaison la Romaine. Dit is een openlucht theater uit de Romeinse tijd, waarvan heel veel is bewaard gebleven in Vaison en de verdere omgeving van Vuevigne. Het is een hele belevenis om dit te mogen meemaken temidden van duizenden andere bezoekers van de voorstelling.
De uitvoering was van een groep dansers en danseressen met gebruikmaking van beeld- en lichtspektakel. Zie hieronder een mooie foto daarvan.

Wandeling Chemin des Lavandes

Weer een wandeling gedaan uit het boekje "Le Pays du Ventoux à pied". Om u een beetje mee te laten genieten staan hieronder weer wat foto's die op die wandeling zijn genomen. Deze wandeling is in de buurt van Sault, waar u ook heerlijk kunt lunchen.Quartorze Juillet!

Gisteren beleefden wij voor het eerst sinds lange tijd weer eens de nationale feestdag in Frankrijk. In "ons" dorp Villedieu was er vroeg een vide-grenier op het beroemde terras van Café du Centre.Verder was er 's avonds natuurlijk feest op het plein, maar wij zijn in Vaison la Romaine (7 kilometer vanaf Vuevigne) naar het vuurwerk gaan kijken. In afwachting van het vuurwerk (het moet nauurlijk donker genoeg zijn) werd er muziek gemaakt door de inwoners.
Zomaar wat plaatjes uit Villedieu

Om vast wat sfeer te kunnen proeven, hier wat plaatjes uit Villedieu en omgeving. Veel plezier. Wij zullen de foto pagina snel aanpassen met nieuwe foto's

Wandelen rondom de Mt Ventoux

Ook dit jaar maken wij weer de nodige wandelingen uit dit boekje met onze familieleden en gasten.Van de wandeling van 25 juni jl. hebben wij een paar foto's voor u die hopelijk de moeite waard zijn.Fête de la Musique

Op donderdag 21 juni 2012 was er weer een Fête de la Musique in Vaison la Romaine.

Het was een prachtige avond met temperaturen van 25 graden om 23.00 uur, dus dat kwam de feestvreugde zeker ten goede!

Als vanouds bruist Vaison dan, en wij hebben er een aantal leuke uren doorgebracht. Vanzelfsprekend hoorde er een goede maaltijd bij om de feestvreugde te verhogen. Hierbij twee foto's die wij hebben geschoten.

Le Violin Enchanté

De muziekschool van het gebied Vaison Ventoux gaf op 2 juni jl. een uitvoering van een musical door haar leerlingen.

Medewerking werd verleen door vioolspelers, een jeugdkoor en een pianist. Vanzelfsprekend was een aantal leerkrachten aanwezig om aanwijzingen te geven en deel te nemen aan de musical.

Zoals gebruikelijk wordt dit allemaal in de open lucht gehouden, ditmaal in het kleine theater van Vaison, "Théâtre du Nymphée".

Wij hebben er een plezierige avond aan beleefd.


St Remy de Provence

Tweede Pinksterdag in St. Remy de Provence

Op deze dag gaan elk jaar de schapen naar de hoger gelegen gebieden om daar de hele zomer te blijven.

Vanzelfsprekend wordt deze traditie gevierd met een tocht van alle schapen en bokken door het stadje. Speciaal voor de toeristen -denken wij- komen zij zelfs tweemaal door St. Remy!

Het is er heel gezellig, maar wel druk, dus kom op tijd. De eerste doortocht was dit jaar om 11.00 uur. Verder kun je heerlijk rondkijken op de braderie en laveren door de winkelstraten. Vanzelfsprekend kun je het bezoek afsluiten met een heerlijke lunch op het terras, er zijn er vele.

Corso in Vaison la Romaine

Elk jaar wordt er in het Pinksterweekend een corso gehouden in Vaison la Romaine. Nu moeten wij dit niet vergelijken met bijvoorbeeld het bloemencorso enzovoorts in Nederland, maar de bedoeling is vertederend.

Het is altijd gezellig in Vaison, dus een bezoek aan het stadje (maar 7 kilometer vanaf Vuevigne, wij hebben het al eens gelopen) is nooit weg.

Hierbij een foto van wat steltlopers in de optocht.


Toulourenc

Van een van onze gasten ontvingen wij een tip van een wandeling in de rivier de Toulourenc. Ook voor de kleintjes leuk want je kunt door de rivier waden, over rotsen klauteren en dammetjes maken. Als het warm is kun je er ook in de schaduw lopen. Ook voor de hond is het er goed toeven!

Je rijdt vanaf Villedieu naar Vaison la Romaine en volgt dan de route naar de Mont Ventoux. Op een gegeven moment komt er op de borden Entrechaux/Vallée du Toulourenc. Hier sla je links af en dan rijd je door Entrechaux. Na Entrechaux volg je de richting Mollans. Op een gegeven moment kun je rechts afslaan richting Vallée du Toulourenc en kort hierna opnieuw rechtsaf (D40A) richting Veaux. Na verloop van tijd komt er een blauwe brug over de rivier. Daar in de buurt kun je parkeren en hierna afdalen naar de rivier.

Veel plezier.Fête de la vigne et du vin

Op de derde zaterdag van mei is er in Villedieu (maar ook in veel andere plaatsen in de buurt) dit feest.

In Villedieu, waar de start bij de Cave is, wordt er gestart voor een wandeling in de ochtend van ongeveer 10 kilometer. De start is om 8.00 uur, maar vanzelfsprekend is er halverwege de route een zogenaamde collation (lichte maaltijd, zie foto).

Dit jaar zijn wij door de wijngaarden in het buitengebied van Villedieu en Mirabel aux Baronnies gelopen. Zoals u kunt zien is dit ook nu weer een plaatje om te zien.

Het feest werd vanzelfsprekend afgesloten met een apéro gevolgd door een heerlijke maaltijd. Vanzelfsprekend was er ook dit keer weer voldoende wijn om de maaltijd te vergezellen!Bloemenmarkt in Richerenches

Op de eerste zondag in mei is er in Richerenches (op ongeveer 15 kilometer vanaf Vuevigne; in de enclave van de Vaucluse in de Drôme) een grote bloemenmarkt. Wij zijn er deze keer ook een kijkje wezen nemen en hier een paar foto's ervan.

Winter in Villedieu!

Het kan dus ook winteren in de Provence!

Heel uitzonderlijk deze winter, maar ook in Villedieu temperaturen tot -8. IJs op de rivier, de Fransen weten niet wat ze overkomt!

Hier is een foto van het fontein op het bij onze gasten zeer populaire terras in Villedieu. Over een paar maanden is het daar weer als vanouds heerlijk toeven.