Vuevigne

Veel plezier in de Provence!

Veel plezier in de Provence!

Open Book
Keyboard
MacBook
Crocus
Blueberries
Light Bulb
Reed
Vaison la Romaine

Vaison danses

Op vrijdagavond 20 juli jl. hebben wij voor het eerst een voorstelling meegemaakt in het Théâtre Antique in Vaison la Romaine. Dit is een openlucht theater uit de Romeinse tijd, waarvan heel veel is bewaard gebleven in Vaison en de verdere omgeving van Vuevigne. Het is een hele belevenis om dit te mogen meemaken temidden van duizenden andere bezoekers van de voorstelling.
De uitvoering was van een groep dansers en danseressen met gebruikmaking van beeld- en lichtspektakel. Zie hieronder een mooie foto daarvan.

Corso in Vaison la Romaine

Elk jaar wordt er in het Pinksterweekend een corso gehouden in Vaison la Romaine. Nu moeten wij dit niet vergelijken met bijvoorbeeld het bloemencorso enzovoorts in Nederland, maar de bedoeling is vertederend.

Het is altijd gezellig in Vaison, dus een bezoek aan het stadje (maar 7 kilometer vanaf Vuevigne, wij hebben het al eens gelopen) is nooit weg.

Hierbij een foto van wat steltlopers in de optocht.


Lou Canesteou voor kaas- en wijnliefhebberslou_canesteou_08413700_003138769
Als u een liefhebber bent van kaas en wijn dan "moet" u deze winkel bezoeken.
Je hebt echt een eindeloze keuze. Het ruikt er zalig en de kazen zijn een lust voor het oog.
Naast de kaas hebben ze ook een selectie goede wijnen. U kunt zich goed laten adviseren in uw beste Frans.
De winkel is verkozen tot beste kaaswinkel van Frankrijk in 2004 en president Chirac is ook op bezoek geweest.
De winkel ligt vlakbij het plein Place Montfort waar de terassen zijn. Met uw rug naar de terassen moet u rechts oversteken. Voorbij de biologische bakker slaat u rechtsaf het steegje in. Aan u linkerhand vindt u de winkel. Voor de ingang hangt een bruin anti vliegengordijn.
Geniet vooral niet met mate!

Lou Canesteou
10, rue Raspail
Vaison la Romaine
Tel. 0033 4 90 36 31 30

Zwemmen in Vaison la Romaine


pontromainvaisonklein
De rivier de Ouvèze stroomt langs Vaison la Romaine. Vanaf de parkeerplaats loopt u zo naar de rivier toe. Hier kunt u lekker afkoelen na bijv. een bezoek aan de grote dinsdagmarkt. Kinderen kunnen hier zich lekker uitleven in en rond het water.

De parkeerplaats ligt aan de marktzijde links van de romeinse brug van de oude stad.

Patisserie Peyrerol met zalige ijsjes in de zomerpeyerol2klein

Pas op want het is moeilijk om in deze winkel de verleiding te weerstaan. Bij patisserie Peyrerol hebben ze zalige taarten, gebakje, chocolade enz. Je krijgt hier waar voor je vele geld!
Sinds kort hebben ze voor de zomermaanden een ijssalon ernaast geopend. Ook om van te smullen en in de zomer heel aangenaam. Je kunt het ijsje ter plekke op moderne zitjes onder een parasol opeten.

Het ligt in Vaison la Romaine aan het begin van de dwarsstraat van het centrale Place Montfort.

5 Cours Henri Fabre - 84110 Vaison La Romaine - Tel : 0033 (0)4 90 36 04 91.

De biowinkel in Vaison la Romaine


biocoopvaisonklein
Sinds we in de Provence wonen kopen we hier, naast de biomarkt, praktisch al onze boodschappen. Het assortiment is heel uitgebreid voor een biologische winkel. Het personeel neemt echt de tijd voor je.

Je kunt er ook tussen de middag biologisch lunchen.

U vindt de locatie van de biowinkel terug op de plattegrond in de map in uw gïte.

Met een elektrisch treintje door Vaison la Romaine


petittrainvaisonklein
Heel leuk voor kinderen maar ook voor volwassen. Le Petit Train rijdt langs al de
bekende locaties in Vaison. De kathedraal, de romeinse brug, de opgravingen en
de oude stad. De rit duurt ongeveer 30 minuten.
Alleen op maandag en dinsdag ochtend rijdt hij niet. Het is ook mogelijk om een
tweedaagse pas om de opgravingen te bezoeken inclusief de trein tour te kopen.
Stap in ........
Oh ja onderweg wordt er alleen in het beschaafd Frans het een en ander verteld.
Dus woordenboek meenemen!

Romeinse opgravingen bezichtigen in Vaison la Romaine


opgravingenvaisonklein
In het centrum van Vaison la Romaine bevinden zich op diverse locaties romeinse opgravingen. Het is voor Frankrijk een van de meest waardevolle archeologische bezichtigingsplekken.

U kunt een toegangskaart kopen die twee dagen geldig is. Gratis is een audio tour beschikbaar (beperkte voorraad!).

In de map in uw gîte is een plattegrond te vinden met de diverse bezienswaardigheden.

Biologische markt in Vaison la Romaine

biologische markt
Elke dinsdag, donderdag en zaterdag morgen is er in Vaison la Romaine een kleine biologische markt. Je vindt er mensen die hun eigen verbouwde groenten aanbieden. Vaak vanuit prachtige oude auto's. Degene die er altijd op een vaste plek staat is Paulette. Ze staat aan de kant van de weg tegen het einde. Zij is de enige met het AB keurmerk. Alles wat je bij haar koopt is van het seizoen en heel betaalbaar. Wij kopen er zelf bijna al onze groenten. De markt is te vinden op de parkeerplaats aan de rotonde naar het centrum voorbij de cave van Vaison la Romaine.

Terrasjes in Vaison


Vaison-la-Romaine_Place_de_Montfort_2klein
In het centrum en de oude bovenstad van Vaison zijn er diverse terrasjes. De foto is genomen op het centrale plein "Place Montfort". Hier bevinden zich op een rij verschillende terrassen en aan het eind een goede bakker "Au pain romain". Probeer zijn "Feu de bois" (in een houtoven gebakken) maar eens.

Je kunt hier ook heel leuk ontbijten voor een redelijke prijs (koffie/thee, jus, stokbroodje jam, croissant). De prijzen zijn te vergelijken met wat je in Nederland kwijt bent op een terras in de grote steden. Dus niet goedkoop.

Speeltuinen in Vaison-la-Romaine

In Vaison la Romaine zijn twee leuke speeltuinen voor de kleintjes. Beide zijn in Vaison-la-Romaine. Vanaf Vuevigne ga je richting Vaison.

Voor de eerste speeltuin ga je bij de t-splitsing als je Vaison in gaat (op de hoek van de cave) naar links en bij de rotonde gelijk rechts. De speeltuin is aan je linkerhand vwaar op dinsdag de dinsdag markt begint.

Voor de tweede speeltuin gaat u bij dezelfde t-splitsing rechtsaf (u rijdt dan de bebouwde kom van Vaison uit tot u aan uw linkerkant het grote park ziet langs de rivier de Ouvèze.

speetuin_vaison_la_romaine

Veel speelplezier. De afstand vanaf Vuevigne is 7 km.

Vuurwerk in Vaison la Romaine op 14 juli


5963daafd1ecafeu_d_artifice

In Frankrijk wordt op 14 juli het begin van de Franse revolutie uit 1789 gevierd. Het is een traditie om op de nationale feestdag vuurwerk af te steken in plaats van zoals bij ons op oudejaarsavond.

In Vaison begint het rond 22:00 en het duurt ongeveer 15 minuten. Dus de echte vuurwerk liefhebbers moeten in 14 juli in Frankrijk zijn.....

Het antieke amfitheater van Vaison


theatervaison

In het antieke romeinse openlucht theater, met 6000 zitplaatsen, zijn de hele zomer avondvoorstellingen. Het is heel bijzonder om een voorstelling mee te kunnen maken met het Provençaalse landschap op de achtergrond en de vallende duisternis. De temperatuur is meestal nog zeer aangenaam in de avonduren.

Het programma is te verkrijgen bij de plaatselijke VVV (Office du Tourisme) in het centrum.